Ford
Ράλι Σέρβιας
Νικητές οι Hirvonen & Lehtinen στο Ράλι Σερβίας
Οι οδηγοί της BP Ford Abu Dhabi World Rally Team, Mikko Hirvonen & Jarmo Lehtinen κέρδισαν στο Ράλι Σερβίας, με διαφορά μεγαλύτερη των επτά λεπτών, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο και στις 17 ειδικές διαδρομές, με ένα Ford Focus RS World Rally Car. Οι Φινλανδοί χρησιμοποίησαν το διήμερο ασφάλτινο αγώνα που έγινε κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού διαλείμματος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA για δοκιμές, πριν ξεκινήσει πάλι η σεζόν του WRC, στη Βουλγαρία τον ερχόμενο μήνα.
 
Το ράλι είχε τη βάση του στο Βελιγράδι και ήταν γύρος του Περιφερειακού Κυπέλλου (Ανατολής) Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλι της FIA, καθώς και των εθνικών πρωταθλημάτων Σερβίας και Βουλγαρίας. Οι οδηγοί επρόκειτο να τρέξουν σε 18 ειδικές διαδρομές, συνολικής απόστασης 229.14χλμ., αλλά μία ειδική ακυρώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους το Σάββατο, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών.
 
Τροπική βροχή και καταιγίδες σημάδεψαν την πρώτη μέρα, και ο 29χρονος Hirvonen έπρεπε να πετύχει κάτι σχεδόν ακατόρθωτο, να εναρμονίσει το σετάρισμα του Focus RS WRC και την επιλογή ελαστικών του με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Ο καιρός ήταν στεγνός την Κυριακή το πρωί, αλλά η βροχή επανήλθε το απόγευμα στο τελευταίο σετ ειδικών. Ωστόσο, το δίδυμο της Ford τα έβγαλε πέρα με τις ύπουλες συνθήκες και κατάφερε να κερδίσει με διαφορά 7 λεπτών & 39 δευτερολέπτων.
 
Η ομάδα θα ταξιδέψει τώρα στη Νότια Ισπανία για μία τετραήμερη ασφάλτινη δοκιμή που ξεκινά την Κυριακή. Το Hirvonen θα πλαισιώσουν εκεί οι συνάδελφοι του, Jari-Matti Latvala & Miikka Anttila, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για το Ράλι Βουλγαρίας και έβδομο γύρο του WRC. Είναι το πρώτο από τέσσερα ασφάλτινα ράλι κατά τη διάρκεια του δεύτερου μέρους της σεζόν του WRC, ενώ τα υπόλοιπα τρία θα πραγματοποιηθούν στις Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.
 
«Έχουν περάσει πάνω από οκτώ μήνες από τον τελευταίο ασφάλτινο γύρο του WRC, και συμμετείχαμε στο ράλι Σερβίας για να ‘ξεσκουριάσουμε’ και να ξαναβρούμε την αίσθηση πίσω από το τιμόνι του Focus RS WRC σ’ αυτό το είδος οδοστρώματος», δήλωσε ο Hirvonen. «Ο καιρός κατά τη διάρκεια του πρώτου σκέλους ήταν απαίσιος και ήταν αδύνατο να προβλέψουμε το κατάλληλο σετάρισμα και είδος ελαστικών, λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών. Αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο WRC, επομένως ήταν καλή εμπειρία να μάθουμε να οδηγούμε σε ένα τέτοιο σκηνικό.
 
«Χθες το πρωί ο καιρός ήταν πιο στεγνός και μπορέσαμε να κάνουμε πιο ορθόδοξες δοκιμές. Δοκιμάσαμε μερικές μετατροπές στο σετάρισμα του αυτοκινήτου, που θα ελέγξουμε περισσότερο στην Ισπανία. Το ράλι ήταν η τέλεια προθέρμανση για τους προσεχείς ασφάλτινους αγώνες στο WRC. Οι οπαδοί μας στη Σερβία μας υποδέχτηκαν θερμά και ήρθαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ελπίζω, λοιπόν, να τους προσφέραμε ένα καλό θέαμα» πρόσθεσε.
 
Ο Hirvonen δοκιμάζει σήμερα ένα αυτοκίνητο δρόμου με τον πρώην πρωταθλητή στην κατηγορία Ευρωπαϊκών Αυτοκινήτων Τουρισμού Αντοχής της FIA, Rob Wilson, στην πίστα του Bruntingthorpe στην Αγγλία. Ο Wilson είναι ειδικός στην οδήγηση στην άσφαλτο και έχει εκπαιδεύσει το Hirvonen στο παρελθόν.
Δείτε περισσότερα στο www.wrcford.com