Home > Cars > FOCUS > Χαρακτηριστικά > Οδηγική Εμπειρία

Οδηγική Εμπειρία

Χάρη στην έξυπνη τεχνολογία και σχεδίασή του, το Focus κάνει κάθε λεπτό που περνάτε στο αυτοκίνητο όσο το δυνατό πιο άνετο, ασφαλές και απολαυστικό.

Οι καινοτόμες τεχνολογίες διασφαλίζουν επίσης ασφαλή οδήγηση και απρόσκοπτη συνδεσιμότητα με τη μουσική, τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές σας κλήσεις ενώ κινείστε.

Βλέπει τα οχήματα που μπορεί να μην δείτε εσείς

Το σύστημα Cross Traffic Alert αποτελεί μέρος του συστήματος επιτήρησης τυφλών σημείων. Όταν βγαίνετε με την όπισθεν από το χώρο στάθμευσης και έχετε περιορισμένη ορατότητα της κίνησης πίσω σας, το σύστημα Cross Traffic Alert ανιχνεύει τα διερχόμενα οχήματα και ενεργοποιεί έναν προειδοποιητικό ήχο. Αυτό το τεχνολογικό σύστημα ενεργοποιεί επίσης ένα φως στον πλαϊνό καθρέφτη (αριστερά ή δεξιά αναλόγως της κατεύθυνσης των διερχόμενων οχημάτων).

Ακόμα πιο εύκολη στάθμευση

Το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης μπορεί να σταθμεύσει το αυτοκίνητο σε χώρους που είναι μόλις 20% μεγαλύτεροι από το αυτοκίνητο σας. Εσείς απλά πατάτε ένα κουμπί και οι αισθητήρες αυτού του πρωτοποριακού συστήματος θα εντοπίσουν έναν χώρο στάθμευσης, καθώς εσείς περνάτε από δίπλα του. Στη συνέχεια οδηγεί αυτόματα το αυτοκίνητο στο χώρο αυτό , ενώ εσείς πατάτε απλά γκάζι και φρένο και αλλάζετε ταχύτητες (ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη και τα ηχητικά σήματα).

Ένα προηγμένο σύστημα που σας βοηθά να μένετε στη λωρίδα

Αν αρχίσετε να αλλάζετε λωρίδα κατά λάθος, το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας σας προειδοποιεί αμέσως, δονώντας το τιμόνι και προβάλλοντας ένα οπτικό μήνυμα. 

Σας βοηθάει να κρατάτε μια απόσταση ασφαλείας

Ο πίνακας οργάνων διαθέτει ένδειξη απόστασης. Αυτή προβάλλει συνεχώς την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και ενεργοποιεί ένα σύστημα φωτισμού με έγχρωμα εικονίδια, ανάλογα με ο τι ρυθμίσεις προσέγγισης έχετε επιλέξει. Το σύστημα προειδοποίησης απόστασης μπορεί επίσης να σας προειδοποιήσει, μέσω ενός κόκκινου προειδοποιητικού συμβόλου, στην περίπτωση που πλησιάσετε πολύ το προπορευόμενο όχημα.

Ford Focus from bird's perspective
Traffic Sign Recognition scans signs on the road ahead

Βλέπει τα οδικά σήματα που εσείς μπορεί να μη δείτε

Είτε τα οδικά σήματα βρίσκονται στην πλευρά του δρόμου, είτε πάνω από αυτόν, είναι μόνιμα ή προσωρινά, το σύστημα αναγνώρισης οδικών σημάτων μπορεί να τα εντοπίσει. Ένα εικονίδιο αυτού του σήματος με το όριο ταχύτητας ή απαγόρευσης προσπεράσματος εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων και αλλάζει κάθε φορά που εισέρχεστε σε ένα νέο όριο.

Σας βοηθά να φρενάρετε όταν οδηγείτε με υψηλή ταχύτητα

Το σύστημα ενεργούς πέδησης είναι μια πρωτοποριακή λειτουργία ασφαλείας, που λειτουργεί όταν οδηγείτε με ταχύτητα άνω των 50 χλμ./ώρα (για παράδειγμα σε έναν αυτοκινητόδρομο). Η τεχνολογία χρησιμοποιεί ραντάρ για τη σάρωση του δρόμου μπροστά σας και σε περίπτωση που ανιχνεύσει οτι υπάρχει πιθανότητα να συγκρουστείτε, σας προειδοποιεί. Εάν δεν αντιδράσετε, το σύστημα έχει τροφοδοτήσει τα φρένα εκ των προτέρων και στη συνέχεια ξεκινά να φρενάρει προκειμένου να σας βοηθήσει να επιβραδύνετε το όχημα. Σε ταχύτητες κάτω των 50χλμ./ώρα υπάρχει μία άλλη τεχνολογία για να σας βοηθήσει, το Active City Stop. Όταν αυτές οι δύο τεχνολογίες συνδυαστούν, προσφέρουν την ασφάλεια της υποβοήθησης πέδησης, σε όλο το εύρος ταχυτήτων.

Focus on the road
Hands on the steering wheel with dashboard visible in Ford Focus

Έλεγχος της ταχύτητας που μπορεί να προσαρμόζεται αυτόματα

Με την τεχνολογία του αυτορυθμιζόμενου συστήματος σταθερής ταχύτητας , επιλέγετε την επιθυμητή ταχύτητα οδήγησής σας και το σύστημα τη διατηρεί. Εάν ο ενσωματωμένος αισθητήρας ραντάρ εντοπίσει ένα προπορευόμενο όχημα, επιβραδύνει το όχημά σας ώστε να διατηρεί μια προκαθορισμένη απόσταση. Όταν απελευθερωθεί ο δρόμος μπροστά από το αυτοκίνητό σας, αυτό ξαναεπιταχύνει στην προεπιλεγμένη ταχύτητα.

Visual showing Ford Bi-Xenon Headlights

Εξαιρετικά φωτεινοί προβολείς bi-xenon με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας

Οι προβολείς bi-xenon με κατευθυνόμενη δέσμη αλλάζουν αυτόματα την κατεύθυνση της δέσμης φωτός του προβολέα, παρέχοντας τη βέλτιστη διανομή φωτός σε οποιεσδήποτε οδηγικές συνθήκες. Αυτό διασφαλίζει πως θα δημιουργείται αυτόματα το πιο αποτελεσματικό σχέδιο φωτισμού για όλες τις οδηγικές συνθήκες, από εθνικές οδούς έως δρόμους πόλης. Αυτό το τεχνολογικό σύστημα περιλαμβάνει λειτουργία αυτόματης μείωσης της έντασης φωτός όταν ανιχνεύεται ένα διερχόμενο όχημα.

Τεχνολογία που βλέπει αυτά που δεν βλέπετε εσείς

Το σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων (BLIS) μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάζετε λωρίδες με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αυτό οφείλεται στους αισθητήρες ραντάρ που σαρώνουν τα τυφλά σημεία σε κάθε πλευρά του οχήματός σας. Σε περίπτωση που ανιχνεύσουν ένα όχημα που δεν βλέπετε, ενεργοποιείται ένα πορτοκαλί φως στον αντίστοιχο πλαϊνό καθρέφτη του Focus σας για να σας προειδοποιήσει.

Visual showing Ford Bi-Xenon Headlights

Για να βλέπετε χωρίς να "τυφλώνετε" τους άλλους.

Η αυτόματη μεγάλη σκάλα, η οποία είναι πολύ χρήσιμη κατά τη νυχτερινή οδήγηση, μειώνει προσωρινά την ένταση των προβολέων κάθε φορά που ανιχνεύει οχήματα διερχόμενα από το αντίθετο ρεύμα ή άλλο προπορευόμενο όχημα, ώστε να μην "τυφλώνετε" τους άλλους οδηγούς με τα φώτα σας. Στη συνέχεια, το σύστημα επιστρέφει αυτόματα στη μεγάλη σκάλα για να έχετε την καλύτερη δυνατή ορατότητα. 

Το σύστημα προειδοποίησης οδηγού καταλαβαίνει πότε έχετε κουραστεί

Το σύστημα προειδοποίησης οδηγού παρακολουθεί διαρκώς την οδηγική συμπεριφορά σας και έχει σχεδιαστεί ώστε να ανιχνεύει κάθε απόκλιση που οφείλεται στην κούρασή σας. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει πως έχετε κουραστεί, θα εμφανιστεί στην οθόνη ένα προειδοποιητικό εικονίδιο που θα σας προτείνει να κάνετε ένα διάλειμμα. Αν η κούρασή σας από την οδήγηση συνεχίσει να επιδεινώνεται, το μήνυμα επαναλαμβάνεται και αυτή τη φορά ακούγεται και μια ηχητική προειδοποίηση.

Hands holding Ford Focus steering wheel
Ford Focus cars going up a road

Πρόσθετος έλεγχος κατά την εκκίνηση σε ανηφόρες

Το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης στην ανηφόρα δεν αφήνει το όχημα να κυλήσει προς τα πίσω ή προς τα εμπρός, όταν ξεκινάτε ενώ βρίσκεστε σε ανηφόρα. Το σύστημα λειτουργεί διατηρώντας την πίεση από το σύστημα πέδησης για 2-3 επιπλέον δευτερόλεπτα, δίνοντάς σας περισσότερο χρόνο και έλεγχο καθώς μετακινείτε το πόδι σας από το φρένο στο γκάζι. Το σύστημα είναι επίσης χρήσιμο όταν σταματάτε και ξεκινάτε σε ολισθηρές επιφάνειες.

Top