Home > Επιβατικά Αυτοκίνητα > NEO FIESTA ST > Χαρακτηριστικά > Οδηγική εμπειρία

Οδηγική Εμπειρία

Κάθε χαρακτηριστικό και σύστημα στο νέο Fiesta ST εξυπηρετεί έναν σκοπό. Από το να κάνει τη στάθμευση, την οδήγηση και την όπισθεν πιο εύκολη, μέχρι το σύστημα διατήρησης λωρίδας, αναγνώρισης σημάτων οδικής κυκλοφορίας και επιτήρησης τυφλών σημείων.

Καθώς πρόκειται για ένα αυτοκίνητο σχεδιασμένο για υψηλές επιδόσεις, χαρακτηριστικά όπως το σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου εκκίνησης (Launch Control), μπορούν επίσης να ενισχύσουν τις φυσικές σας οδηγικές ικανότητες.

Ford Fiesta-ST steering wheel detail

Προσαρμόστε την οδηγική σας εμπειρία

Το νέο Fiesta ST είναι διαθέσιμο με τρεις επιλογές ρύθμισης της οδήγησης: Κανονική, Σπορ και Πίστας. Κάθε ρύθμιση προσαρμόζει διαφορετικά τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου ανάλογα με τις προτιμήσεις του οδηγού και τις συνθήκες οδήγησης. Τροποποιεί τη χαρτογράφηση του κινητήρα, τη θέση του γκαζιού και την απόκριση του φρένου και του τιμονιού. Συνδυάζεται με την ενισχυμένη κατευθυντήρια ροπή, τον ηλεκτρονικό έλεγχο ευστάθειας και ένα πλαίσιο ειδικά ρυθμισμένο για επιδόσεις, για βέλτιστο χειρισμό είτε οδηγείτε στην εθνική, είτε απολαμβάνετε μια ημέρα στην πίστα.

Ειδικά ρυθμισμένο για διασκέδαση

Εμπνευσμένα από την εξειδίκευση της Ford Performance, το πλαίσιο και η ανάρτηση του νέου Fiesta ST είναι ιδανικά ρυθμισμένα για να προσφέρουν ακρίβεια στο χειρισμό και εξαιρετικό έλεγχο. Οι ρυθμίσεις τους βελτιώνονται και από την επιλογή μιας λειτουργίας οδήγησης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που σε ένα μικρό 'hot-hatch' έχουν ενσωματωθεί ελατήρια κατευθυντήριας ισχύος, τα οποία βελτιώνουν τη σταθερότητα, την ευκινησία και την ανταπόκριση. Επιπλέον της πίσω σπορ δοκού στρέψης, οι αποσβεστήρες συχνότητας ρυθμίζονται αυτόματα για να προσφέρουν ακρίβεια στο χειρισμό σε όλες τις οδηγικές συνθήκες.

Ford Fiesta-ST driving in mountains
Ford Fiesta on the road

Ένα προηγμένο σύστημα που σας βοηθά να μένετε στη λωρίδα σας

Το σύστημα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας χρησιμοποιεί μια κάμερα που ελέγχει εάν παρεκκλίνετε κατά λάθος από τη λωρίδα. Το σύστημα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας τότε σας προειδοποιεί, δονώντας το τιμόνι και προβάλλοντας ένα οπτικό μήνυμα. Εάν δεν αντιδράσετε έγκαιρα ή καθόλου, το σύστημα ειδοποίησης αλλαγής λωρίδας ενεργοποιείται για να μπείτε ξανά στη σωστή λωρίδα, με ασφάλεια. Αυτό το τεχνολογικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για δρόμους πολλών λωρίδων (όπως οι αυτοκινητόδρομοι), έτσι θα απενεργοποιείται αυτόματα σε ταχύτητες κάτω των 65 χλμ./ώρα ή μπορεί να απενεργοποιείται χειροκίνητα.

Βλέπει τα οδικά σήματα που εσείς μπορεί να μη δείτε

Είτε τα οδικά σήματα βρίσκονται στην πλευρά του δρόμου, είτε πάνω από αυτόν, είναι μόνιμα ή προσωρινά, το σύστημα αναγνώρισης οδικών σημάτων μπορεί να τα εντοπίσει. Ένα εικονίδιο αυτού του σήματος με το όριο ταχύτητας ή απαγόρευσης προσπεράσματος εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων και αλλάζει κάθε φορά που εισέρχεστε σε ένα νέο όριο.

Ford Fiesta-ST Traffic Sign Recognition video
Ford Fiesta-ST side closeup at night

Για να βλέπετε χωρίς να "τυφλώνετε" τους άλλους.

Η αυτόματη μεγάλη σκάλα, η οποία είναι πολύ χρήσιμη κατά τη νυχτερινή οδήγηση, μειώνει προσωρινά την ένταση των προβολέων κάθε φορά που ανιχνεύει οχήματα διερχόμενα από το αντίθετο ρεύμα ή άλλο προπορευόμενο όχημα, ώστε να μην "τυφλώνετε" τους άλλους οδηγούς με τα φώτα σας. Στη συνέχεια, το σύστημα επιστρέφει αυτόματα στη μεγάλη σκάλα για να έχετε την καλύτερη δυνατή ορατότητα.

Ένα σύστημα που βλέπει όσα δεν βλέπετε εσείς

Το Σύστημα Επιτήρησης Τυφλών Σημείων χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ για να σαρώνει τα τυφλά σημεία σε κάθε πλευρά του νέου Ford Fiesta ST. Σε περίπτωση που ανιχνεύσουν ένα όχημα που δεν βλέπετε, ενεργοποιείται ένα πορτοκαλί φως στον αντίστοιχο πλαϊνό καθρέφτη για να σας προειδοποιήσει. Εάν βγαίνετε με την όπισθεν από έναν χώρο στάθμευσης και έχετε περιορισμένη ορατότητα της κίνησης, το σύστημα Cross Traffic Alert μπορεί να ανιχνεύσει τα διερχόμενα οχήματα και ενεργοποιεί έναν προειδοποιητικό ήχο. Αυτό το τεχνολογικό σύστημα ενεργοποιεί επίσης ένα φως στον πλαϊνό καθρέφτη (αριστερά ή δεξιά, αναλόγως της κατεύθυνσης των διερχόμενων οχημάτων).

Ford Fiesta wing mirror detail
Top-down vie on red Ford Fiesta with call sign within green circles

Ford SYNC με Κλήση Επείγουσας Ανάγκης: καλεί βοήθεια ακόμα κι αν εσείς δεν μπορείτε

Η λειτουργία Επείγουσας ΑνάγκηςTooltip είναι μια σημαντική λειτουργία του Ford SYNC, που ενδέχεται να σας σώσει τη ζωή. Στην απίθανη περίπτωση ατυχήματος, η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα αναγνωρισμένο και συνδεδεμένο με Bluetooth® κινητό τηλέφωνο για να πραγματοποιήσει αυτόματα απευθείας κλήση στην τοπική υπηρεσία πολιτικής προστασίας, όταν ανοίξει ο αερόσακός σας ή απενεργοποιηθεί η αντλία καυσίμου. Εσείς μπορείτε να επιλέξετε να διακόψετε την κλήση ή να μιλήσετε στην υπηρεσία. Το σύστημα μεταδίδει κρίσιμες πληροφορίες, όπως τις συντεταγμένες GPS στις οποίες βρίσκεστε, ακόμα κι αν έχετε χάσει τις αισθήσεις σας.Tooltip

Πιο εύκολη όπισθεν

Κολωνάκια, ποδήλατα, χαμηλοί τοίχοι… Η κάμερα οπισθοπορείας προβάλλει οτιδήποτε βρίσκεται πίσω σας στην οθόνη. Το σύστημα ενεργοποιείται αυτόματα όταν επιλέγετε την όπισθεν και προβάλλει πρακτικές οδηγίες για να μπορείτε να σταθμεύετε ακόμα και στους στενότερους χώρους.

Ford Fiesta rear view camera turned on
Ford Fiesta ST driver alert

Το σύστημα Επαγρύπνησης Οδηγού καταλαβαίνει πότε είστε κουρασμένοι

Το σύστημα επαγρύπνησης οδηγού παρακολουθεί διαρκώς την οδηγική συμπεριφορά σας και έχει σχεδιαστεί ώστε να ανιχνεύει κάθε απόκλιση που οφείλεται σε κούραση. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει πως έχετε κουραστεί, θα εμφανιστεί στην οθόνη ένα προειδοποιητικό εικονίδιο που θα σας προτείνει να κάνετε ένα διάλειμμα. Εάν η κούραση σας συνεχίσει να επιδεινώνεται, το μήνυμα επαναλαμβάνεται και αυτή τη φορά ακούγεται και μια ηχητική προειδοποίηση.

Πρόσθετος έλεγχος κατά την εκκίνηση σε ανηφόρες

Το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα δεν αφήνει το όχημα να κυλήσει προς τα πίσω (ή προς τα εμπρός), όταν ξεκινάτε σε ανηφόρα. Το σύστημα λειτουργεί διατηρώντας την πίεση από το σύστημα πέδησης για 2,5 επιπλέον δευτερόλεπτα, δίνοντάς σας περισσότερο χρόνο και έλεγχο καθώς μετακινείτε το πόδι σας από το φρένο στο γκάζι. Το σύστημα είναι επίσης χρήσιμο όταν σταματάτε και ξεκινάτε σε ολισθηρές επιφάνειες.

Ford Fiesta parked up hill
Ford Fiesta with close up of power assisted steering

Σύστημα υποβοήθησης τιμονιού, το οποίο αποκρίνεται σε όλες τις καταστάσεις

Ηλεκτρικό σύστημα υποβοήθησης τιμονιού (EPAS), το οποίο προσαρμόζεται αυτόματα στην ταχύτητά σας και στις συνθήκες. Στις χαμηλές ταχύτητες, το σύστημα κάνει την περιστροφή των τροχών πιο ελαφριά και πιο εύκολη, βελτιώνοντας έτσι τους ελιγμούς. Σε υψηλές ταχύτητες, όταν χρειάζεστε μεγαλύτερο έλεγχο, σφίγγει το τιμόνι. Τώρα, με το νέο σύστημα ελέγχου ολίσθησης, το EPAS λαμβάνει επίσης υπ' όψιν τους πλευρικούς ανέμους και άλλες οδηγικές συνθήκες, ενώ ο ενεργός έλεγχος ταλάντωσης τιμονιού μειώνει οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες δονήσεις του τιμονιού.

Top