Home > Επιβατικά Αυτοκίνητα > NEO FOCUS > Χαρακτηριστικά > Οδηγική Εμπειρία

Τεχνολογία με σκοπό

Το Focus έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την οδηγική σας εμπειρία με κάθε τρόπο.

Αυτό το αυτοκίνητο επόμενης γενιάς είναι εξοπλισμένο με προηγμένα χαρακτηριστικά, όπως τα τεχνολογικά συστήματα υποβοήθησης οδηγού συμπεριλαμβανομένου του αυτορυθμιζόμενου συστήματος ελέγχου ταχύτητας (ACC) με Stop and Go και Lane Centring, καθώς και το σύστημα Active Park Assist 2. Μαζί, αυτές οι έξυπνες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τη διαχείριση της επιτάχυνσης, του φρεναρίσματος, ακόμα και της οδήγησης. Πρόκειται για τεχνολογικά συστήματα τόσο εύκολα και χρήσιμα που θα αναρωτιέστε πώς τα καταφέρνατε μέχρι τώρα χωρίς αυτά.

Ford Focus Ford Co-Pilot 360

Ο προσωπικός σας βοηθός οδήγησης

Το Ford Co-Pilot360 συνδυάζει πολλά τεχνολογικά συστήματα που, όλα μαζί, συνεργάζονται για να κάνουν την οδηγική σας εμπειρία πιο άνετη και πιο ξεκούραστη από ποτέ. Για παράδειγμα, το αυτορυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου ταχύτητας (ACC) με δυνατότητα στάσης και εκκίνησης ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα σας βάσει της ταχύτητας του προπορευόμενου οχήματος. Αν σταματήσετε το αυτοκίνητο στην κίνηση, ο κινητήρας θα σβήσει αυτόματα και θα επανεκκινηθεί όταν ξεκινήσετε και πάλι. Το σύστημα μπορεί ακόμα και να αναγνωρίσει τα σήματα που δείχνουν το όριο ταχύτητας και να ρυθμίσει αντίστοιχα την ταχύτητα του αυτοκινήτου μέσω του συστήματος ελέγχου ταχύτητας. Η τεχνολογία Lane Centring παρέχει επίσης υποβοήθηση τιμονιού ακολουθώντας τις σημάνσεις στο δρόμο, ώστε να σας βοηθήσει να παραμείνετε στη λωρίδα σας.

 

Στάθμευση και αποχώρηση χωρίς άγχος

Το τελευταίας γενιάς σύστημα Active Park Assist όχι μόνο σας κατευθύνει στις θέσεις στάθμευσης, αλλά ελέγχει και την ταχύτητα, την αλλαγή σχέσεων καθώς και τα φρένα. Διαθέσιμο στα μοντέλα Focus με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, αυτό το έξυπνο τεχνολογικό σύστημα κάνει τη στάθμευση εύκολη. Μετά την ενεργοποίηση, απλά επιλέξτε μια πλευρά του δρόμου και εάν επιθυμείτε παράλληλη ή κάθετη στάθμευση. Έπειτα, κρατήστε πατημένο το κουμπί και αφήστε το αυτοκίνητο να κάνει όλες τις κινήσεις.

Προβολείς που σας βοηθούν να βλέπετε στις στροφές

Οι προβολείς Ford Dynamic LED με προσαρμοστικό φωτισμό και οι προβολείς ημέρας προσφέρουν ακριβή και έντονα σχέδια φωτισμού, που προσαρμόζονται αυτόματα σε διαφορετικές οδικές και οδηγικές συνθήκες. Επιπλέον, ο αντιθαμβωτικός προβολέας μεγάλης σκάλας προσαρμόζεται αυτόματα για να μην "τυφλώνετε" τους άλλους οδηγούς και το σύστημα μπορεί να "διαβάζει" το δρόμο για να φωτίζει τις στροφές και διασταυρώσεις πριν τις διασχίσετε.

Εξατομικευμένη δυναμική οδήγηση

Προσαρμόστε την οδηγική σας εμπειρία μεταβάλλοντας την απόκριση του γκαζιού του Focus, το τιμόνι ή τον τρόπο αλλαγής ταχυτήτων, έτσι ώστε να ταιριάζουν στο οδηγικό σας στυλ. Υπάρχουν διαθέσιμες έως και επτά διαφορετικές λειτουργίες οδήγησης, για να επιλέξετε: Normal, ECO, Sport, Comfort, Eco-Comfort, Slippery και Trail.

Ford Focus selectable drive mode
Ford Focus Electronic Handbrake

Έξυπνο, άνετο και ευρύχωρο

Το ηλεκτρικό χειρόφρενο είναι μια απλή προσθήκη που διαθέτει ορισμένα εκπληκτικά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, σας προσφέρει περισσότερο χώρο στην καμπίνα, εφαρμόζεται πιο εύκολα και τα φρένα δεν απαιτούν τόσο τακτικό σέρβις. Ενώ για την εφαρμογή του χειρόφρενου, απλά πατήστε ένα κουμπί στην κεντρική κονσόλα.

Σημαντικές πληροφορίες με μια ματιά

Η οθόνη στο ύψος του κεφαλιού προβάλει πληροφορίες απευθείας στο οπτικό σας πεδίο, ώστε να ενημερώνεστε χωρίς να αποσπάται η προσοχή σας από το δρόμο. Οι πληροφορίες που εμφανίζονται στην έγχρωμη οθόνη μπορούν επίσης να προσαρμοστούν πλήρως στις δικές σας προτιμήσεις.

Ford Focus Heads-up display
Ford Focus Traffic Sign Recognition

Βλέπει τα οδικά σήματα που εσείς μπορεί να μη δείτε

Είτε τα σήματα βρίσκονται στην πλευρά του δρόμου, είτε πάνω από αυτόν, είτε είναι μόνιμα ή προσωρινά, το σύστημα αναγνώρισης οδικών σημάτων μπορεί να τα εντοπίσει. Εικονίδια με το όριο ταχύτητας και σημάνσεις απαγόρευσης προσπέρασης εμφανίζονται στον πίνακα οργάνων και σας προειδοποιούν για τους εκάστοτε οδικούς περιορισμούς.

Σύστημα τιμονιού που ανταποκρίνεται άμεσα σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

Το σύστημα Evasive Steering Assist ανιχνεύει ενδεχόμενο εμπόδιο στην πορεία σας και σας βοηθά να το παρακάμψετε (περιλαμβάνεται στο Pre-Collision Assist). Το σύστημα κάνει χρήση της τεχνολογίας ραντάρ και μιας κάμερας που ανιχνεύουν οχήματα που κινούνται πιο αργά ή είναι ακινητοποιημένα μπροστά σας, καθώς επίσης παρέχει την υποβοήθηση τιμονιού για να σας βοηθήσει να αποφύγετε ένα όχημα σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης. Αυτό το τεχνολογικό σύστημα ενεργοποιείται στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να μπορέσετε να αποφύγετε μια σύγκρουση φρενάροντας ή προβαίνοντας σε ελιγμούς.

Emergency Steer Assist diagram

Ένα προηγμένο σύστημα που σας βοηθάει να μένετε στη λωρίδα σας

Η προειδοποίηση διατήρησης λωρίδας Lane Keeping Alert (LKA) ανιχνεύει αν πλησιάζετε τις διαχωριστικές γραμμές της λωρίδας σας χωρίς να βγάλετε φλας και σας ειδοποιεί με δονήσεις στο τιμόνι και μια οπτική προειδοποίηση. Το σύστημα διατήρησης λωρίδας προσφέρει ελαφριά βοήθεια ροπής στροφής του τιμονιού για να μπείτε ξανά στη σωστή λωρίδα. Το τεχνολογικό σύστημα απενεργοποιείται αυτόματα σε ταχύτητες κάτω των 64 χλμ./ώρα ή μπορεί να απενεργοποιηθεί χειροκίνητα.

Ένα τεχνολογικό σύστημα που σας βοηθάει να αποφύγετε πολλαπλές συγκρούσεις

Το σύστημα πέδησης μετά από σύγκρουση βοηθάει στο να μειωθεί η πιθανότητα δευτερεύουσας σύγκρουσης στην περίπτωση ατυχήματος. Εάν το σύστημα ανιχνεύσει ένα ατύχημα, τότε ενεργοποιεί αυτόματα το σύστημα έκτακτης πέδησης. Αυτό βοηθάει να αποφύγετε την κύλιση του αυτοκινήτου προς αυτοκίνητα ή άλλα εμπόδια στον δρόμο μπροστά σας. 

Ford Focus on the motorway

Σας βοηθάει να κινηθείτε στη σωστή κατεύθυνση

Η ειδοποίηση για λάθος πορεία χρησιμοποιεί μια μπροστινή κάμερα και πληροφορίες από το σύστημα πλοήγησης για να ανιχνεύσει εάν οδηγείτε αντίθετα στη ροή της κυκλοφορίας. Το σύστημα προσφέρει οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις εάν οδηγείτε σε λάθος κατεύθυνση, ώστε να μπορέσετε να σταματήσετε και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες.

Πρόσθετος έλεγχος κατά την εκκίνηση σε ανηφόρα

Το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα δεν αφήνει το όχημα να κυλήσει προς τα πίσω ή προς τα εμπρός, όταν ξεκινάτε σε ανηφόρα. Το σύστημα λειτουργεί διατηρώντας την πίεση από το σύστημα πέδησης για 2-3 επιπλέον δευτερόλεπτα, δίνοντάς σας περισσότερο χρόνο και έλεγχο καθώς μετακινείτε το πόδι σας από το φρένο στο γκάζι. Το σύστημα είναι επίσης χρήσιμο όταν σταματάτε και ξεκινάτε σε ολισθηρές επιφάνειες.

Ford Focus on the hill
Ford Focus on the road in green countryside

Μέγιστος έλεγχος στις στροφές

Ο έλεγχος κατανομής ροπής αντιδρά στο οδόστρωμα 100 φορές το δευτερόλεπτο. (Δηλαδή 33 φορές πιο γρήγορα από το ανοιγόκλεισμα του ματιού). Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες αυτές, το σύστημα εξισορροπεί την ισχύ που κατανέμεται στους δύο μπροστινούς τροχούς. Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιείται το κράτημα και γίνεται πιο ακριβής η οδική συμπεριφορά, ώστε να στρίβετε με μεγαλύτερη σιγουριά.

Ασφάλεια πέντε αστέρων από το Euro NCAP 

Το Ford Focus είναι εξοπλισμένο με προηγμένα τεχνολογικά συστήματα ασφαλείας. Ορισμένα από αυτά έχουν σχεδιαστεί για να συμβάλλουν στη μείωση της σοβαρότητας των συγκρούσεων, ενώ άλλα μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή τους. Ως απόδειξη της ικανότητάς του να προστατεύει εσάς, τους επιβάτες σας και τους άλλους οδηγούς, το Ford Focus έλαβε τη μέγιστη αξιολόγηση 5 αστέρων από το Euro NCAP, σύμφωνα και με τα νέα αυστηρά πρωτόκολλα δοκιμών και αξιολόγησης του 2018.

 

 

Blue New Ford Focus driving around street corner
Top