Η FORD PERFORMANCE ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ‘BAD-ASS’ RANGER RAPTOR T1+ ΣΤΟ ΡΑΛΙ ΝΤΑΚΑΡ.

14/6/2023

Ranger Dakar car is driving on the road

Η Ford Performance έχει αγωνιστεί και έχει κερδίσει από το Le Mans και το Μονακό μέχρι τη Daytona, το Bathurst, το Finke και το Ensenada. Μέχρι τώρα δεν έχει λάβει μέρος σε έναν από τους πιο σκληρούς αγώνες στον πλανήτη: το εμβληματικό Ράλι Ντακάρ.

Σήμερα, η Ford ανακοίνωσε ότι ήρθε η ώρα να καλύψει αυτό το κενό γράφοντας μία ακόμα σελίδα στην πλούσια ιστορία της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό. Οι ακραίες αγωνιστικές εκδόσεις των σκληροτράχηλων Ford Ranger και Ranger Raptor θα ανοίξουν το δρόμο για την επέκταση της Ford Performance σε παγκόσμιους off-road αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του περιβόητου Ράλι Ντακάρ το 2024 και όχι μόνο.

Το πρώτο βήμα στο πολυετές σχέδιο της συμμετοχής της στο Ράλι Ντακάρ είναι να τερματίσει τον αγώνα και να αποκομίσει γνώσεις σε συνεργασία με τους μακροχρόνιους συνεργάτες M-Sport και Neil Woolridge Motorsport (NWM) όσον αφορά την εξέλιξη οχημάτων, τη συντήρηση και τη διαχείριση εκδηλώσεων.

«Το να ηγηθούμε σε έναν από τους κορυφαίους off-road αγώνες σε παγκόσμιο επίπεδο - το Ράλι Ντακάρ - ήταν ένας από τους στόχους μας», δήλωσε ο Mark Rushbrook, Global Director, Ford Performance Motorsports. «Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το μέγεθος της πρόκλησης που έχουμε μπροστά μας. Πρέπει πρώτα να τερματίσουμε και να μάθουμε με το Ranger T1+ και μαζί με συνεργάτες όπως η M-Sport και η NWM, οι οποίοι προσφέρουν την τεχνογνωσία τους, να κάνουμε εκπληκτικά πράγματα στους αμμόλοφους της Αραβικής Χερσονήσου».

Επικεφαλής της επέλασης στο Ράλι Ντακάρ του 2024, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 19 Ιανουαρίου στη Σαουδική Αραβία, θα είναι ένα ειδικά κατασκευασμένο Ford Ranger υψηλών επιδόσεων που θα αγωνιστεί στην κατηγορία Rally Raid T1+.

H σύμπραξη δυνάμεων των Ford Performance, M-Sport και NWM περνά μέσα από διάφορα στάδια που σχετίζονται με την εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 και την πραγματοποίηση δοκιμών με το Ranger T1+, το οποίο βασίζεται στην προηγούμενη γενιά του παγκόσμιου Ranger με έναν κινητήρα EcoBoost 3,5 λίτρων. Πριν από την μεγάλη περιπέτεια του Ράλι Ντακάρ το επόμενο έτος, το πρόγραμμα συμμετοχής σε αγώνες με στόχο την πραγματοποίηση δοκιμών αναμένεται να περιλαμβάνει το ράλι Baja España Aragón στην Ισπανία και το Rally du Maroc στο Μαρόκο τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα.

«Η πρώτη μας φορά στο Ντακάρ θα είναι μια εμπειρία μάθησης που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς θα αγωνιζόμαστε στο μέλλον», δήλωσε ο Rushbrook. «Αλλά, όπως συμβαίνει σε όλους τους αγώνες, δεν αγωνιζόμαστε μόνο για να κερδίσουμε, αλλά και για να βοηθήσουμε στη δημιουργία καλύτερων προϊόντων για τους πελάτες μας».

Για το Ράλι Ντακάρ του 2025, η Ford Performance και η M-Sport αναπτύσσουν ένα ολοκαίνουργιο, ειδικά διαμορφωμένο Ranger Raptor - την απόλυτη έκδοση επιδόσεων του δημοφιλέστερου pickup μοντέλου της Ευρώπης - σχεδιασμένο και κατασκευασμένο σύμφωνα με τους κανονισμούς της κατηγορίας T1+ του Ντακάρ.

«Το Ράλι Ντακάρ είναι πραγματικά μία από τις κορυφαίες αγωνιστικές off-road διοργανώσεις στον κόσμο» δήλωσε ο Malcom Wilson, Διευθύνων Σύμβουλος της M-Sport. «Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε καταφέρει τεράστια επιτεύγματα με τη Ford στους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι της FIA (WRC) και ανυπομονούμε να επιδείξουμε το ίδιο επίπεδο εστίασης, ενέργειας και προσπάθειας για να αγωνιστούμε με το Ranger στο Ντακάρ».

Η M-Sport είναι μια κορυφαία αγωνιστική ομάδα που τρέχει το πρόγραμμα εξέλιξης και συμμετοχής του M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της FIA, καθώς και κατασκευαστής κινητήρων για το πρόγραμμα της Mustang GT3. Η NWM διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο από την απαρχή του Rally-Raid Ranger, καθώς η ομάδα ανέπτυξε και κατασκεύασε οχήματα στις εγκαταστάσεις της στο Pietermaritzburg, KwaZulu-Natal, για να αγωνιστούν σύμφωνα με τους πλήρεις κανονισμούς Dakar T1+ στο Πρωτάθλημα Rally-Raid Νότιας Αφρικής (SARRC) και σε όλο τον κόσμο.