ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ;

Πληκτρολογήστε την ερώτησή σας…
Home > Owner > Service & Maintenance > Service and Repair > Tyres > Tyre Safety
Tyre Safety

Ασφάλεια ελαστικών

Τα ασφαλέστερα ελαστικά σημαίνουν πιο ασφαλή οδήγηση.

 

Τα ελαστικά είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό ασφάλειας του οχήματός σας, π.χ. τα φθαρμένα ελαστικά σημαίνουν πως η απόσταση πέδησής σας μπορεί να αυξηθεί κατά 70% σε υγρό δρόμο. Τα σωστά ελαστικά, πιέσεις και επίπεδα φθοράς διασφαλίζουν πως το όχημά σας θα αποδίδει σωστά σε όλες τις συνθήκες.

 

 • Διατηρήστε τη σωστή πίεση στα ελαστικά σας

  Η σωστή πίεση αέρα είναι πολύ σημαντική στην απόδοση του αυτοκινήτου σας. Ο λιγότερος ή ο περισσότερος αέρας μειώνει την επαφή με τον δρόμο, φθείρει τα ελαστικά σας πιο γρήγορα και προκαλεί μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου.

  Για εξοικονόμηση χρημάτων και την προστασία τη δική σας και των επιβατών σας, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας κάθε δύο εβδομάδες. Μην περιμένετε ποτέ να ξεφουσκώσει το ελαστικό.

  Ελέγχετέ τα όταν είναι κρύα, γιατί οι μετρήσεις δεν είναι ακριβείς μετά από μεγάλες διαδρομές σε υψηλή ταχύτητα. Βιδώνετε πάντα σφικτά το πώμα της βαλβίδας και αντικαθιστάτε χαμένα πώματα βαλβίδας αμέσως, διαφορετικά οι βαλβίδες θα αρχίσουν να έχουν διαρροή. Να ελέγχετε επίσης τις στεγανοποιήσεις των βαλβίδων, για τυχόν ζημιά.

  Για να μάθετε πόση πίεση χρειάζονται τα ελαστικά σας, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο χρήσης σας. Μπορεί να διαφέρει, ανάλογα με το φορτίο, την ταχύτητα και τον τύπο του ελαστικού, οπότε εάν δεν είστε σίγουροι, απλώς ρωτήστε έναν εξουσιοδοτημένο επισκευαστή Ford.

 • Ελέγξτε το βάθος πέλματος του ελαστικού σας

  Οι δείκτες φθοράς στις αυλακώσεις του ελαστικού θα σας δείξουν εάν το πέλμα έχει φτάσει στο απόλυτο ελάχιστο όριο. Αναζητείστε πληροφορίες από τον Τοπικό Επισκευαστή Ford σχετικά με την αντικατάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου σας.

  Μην αφήνετε το πέλμα των ελαστικών σας να φθαρεί υπερβολικά

  Τα φθαρμένα ελαστικά επηρεάζουν τον χειρισμό του οχήματος και είναι δύσκολο να υπολογίσετε πώς θα αντιδράσουν όταν οδηγείτε. Σε υγρό δρόμο, μπορεί να αυξήσουν την απόσταση πέδησής σας έως 70%.

  Παρακάτω παραθέτουμε ενδεικτικές αποστάσεις ακινητοποίησης. Οι αποστάσεις αυτές ενδέχεται να διαφέρουν ανά όχημα, συνολική κατάσταση οχήματος και οδοστρώματος και ικανότητας οδηγού.

  8 mm βάθος πέλματος = 42,7 μέτρα απόσταση πέδησης

  3 mm βάθος πέλματος = 51,8 μέτρα απόσταση πέδησης

  Λιγότερο από 1,6 mm βάθος πέλματος = 73,2 μέτρα απόσταση πέδησης

  Είναι επικίνδυνο και παράνομο να οδηγείτε με υπερβολικά φθαρμένα ελαστικά.

  Εάν το προτιμάτε, ζητήστε από τον τοπικό σας Έμπορο Ford να τα ελέγξει για εσάς - είναι δωρεάν.

 • Βεβαιωθείτε ότι τα ελαστικά σας δεν είναι πολύ παλιά

  Ο γενικός κανόνας είναι πως τα ελαστικά έχουν διάρκεια ζωής έως 6 χρόνια. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να αντικατασταθούν, ακόμη κι αν δείχνουν σαν καινούρια και έχουν χρησιμοποιηθεί πολύ λίγο. Η ηλικία των ελαστικών σας αναγράφεται στο πλαϊνό του ελαστικού. Είναι μια κωδικοποιημένη ημερομηνία παραγωγής, π.χ. στο "0702", το "7" υποδεικνύει την εβδομάδα 7 και το "02" υποδεικνύει το έτος 2002. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 1999, το σύμβολο "<" εμφανιζόταν μετά το τρίτο ψηφίο. Εάν το ελαστικό σας είναι τόσο παλιό, παρακαλούμε αντικαταστήστε το άμεσα. Αυτό ισχύει επίσης για τη ρεζέρβα.

   

 • Το σωστό ελαστικό διατηρεί την κατανάλωση καυσίμου σε χαμηλά επίπεδα.

  Εάν τα ελαστικά σας δεν είναι εντελώς φουσκωμένα, θα χρησιμοποιείτε περισσότερο καύσιμο. Η πλήρωση των ελαστικών στο προτεινόμενο επίπεδο συμβάλλει στη μείωση της αντίστασης του οδοστρώματος. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπερβαίνετε ποτέ τη μέγιστη πίεση που προτείνεται για οδήγηση με πλήρες φορτίο.

Top